ניהול תיקי השקעות
תיק השקעות
ניהול תיק השקעות באמצעות מנהל השקעות, היא למעשה חלופת השקעה וחיסכון בה הלקוח מעניק יפוי כוח למנהל ההשקעות לבצע בשמו פעולות בניירות ערך בשוק ההון. הניהול נעשה ישירות מחשבון הבנק של הלקוח.
להבדיל מרכישת קרן נאמנות, בניהול תיק השקעות מכיר ומאפיין מנהל ההשקעות את הלקוח באופן אישי ומתאים את תמהיל התיק בהתאם להנחיותיו וצרכיו נכון לאותה תקופה, במקביל בהתאם לשינויים בתקופה ובשוק ההון ובהתאם לשינויים בצרכיו של הלקוח, מנהל ההשקעות משנה את תמהיל התיק ומבצע פעולות נוספות בתיק.
כמה עולה לנהל תיק השקעות?
בתמורה לעבודתו גובה מנהל ההשקעות שכר טרחה בדמות דמי ניהול מסך התיק. דמי הניהול הינם פונקציה של היקף הנכסים המנוהלים. בנוסף קיימות עלויות נוספות כמו עמלות קניה ומכירה. במקרים מסויימים יבקש הבנק דמי משמרת, אולם ברוב המקרים בניהול תיק באמצעות מנהל השקעות, הלקוח יקבל פטור מלא מעמלות אלו.
למה כדאי לנהל תיק השקעות?
היתרון בצורת ניהול זו היא באה לידי ביטוי בכמה היבטים, חיסכון בעלויות, התאמת הניהול לצרכים המשתנים ודינמיות בשינוי תמהיל התיק במהירות ויעילות.
למי מתאים לנהל תיק השקעות?
ניהול תיק השקעות יעיל לאנשים אשר מחזיקים בנכסים בהיקף של כמה מאות אלפי שקלים, הרציונאל שעומד מאחורי כן הוא יצירת ערך מוסף בניהול אישי (דינאמיות, התאמה וחיסכון בעלויות) ובנוסף לייצר פיזור יעיל של תיק השקעות בחשיפה ישירה לניירות ערך (מניות, אג"ח וכד').
דוגמה לתיקי השקעות טובים
מה ההבדל מן הבנק?
הסוגייה עולה מעת לעת, יש להבחין בין ניהול אקטיבי של מנהל השקעות, בשיטת ניהול זו, מנהל ההשקעות בוחר את ניירות הערך (stock picking) בהתאם להעדפות הלקוח (asset allocation). לרוב מדובר במס' בודד של לקוחות עבור כל מנהל ההשקעות. מנהל ההשקעות בשיטה זו זמין לבצע שינויים אקטיביים בתיק ההשקעות בכל רגע נתון. כמו כן, בניהול תיק השקעות באמצעות מנהל השקעות עלויות הניהול הופכות למזעריות בשל הסכמים של מנהל ההשקעות עם הבנק. סוכן ביטוח כפר סבא
אז מה זה ייעוץ השקעות בבנק? למה לא כדאי לנהל תיק באמצעות יועץ ההשקעות?
בייעוץ השקעות באמצעות היועץ בבנק, מדובר בייעוץ ולא ניהול, מדי פעם יוצר קשר יועץ ההשקעות ומציע לרכוש נייר ערך מסויים או מכשיר פיננסי, המשקיע (הלקוח) בוחר אם לקבל או לא לקבל את עצותיו. הבעייתיות הינה בכמה היבטים:
שירות - יועץ ההשקעות זמין לכמה מאות ואף אלפי לקוחות, כך שאין הוא יכול לבצע שינויים באופן מיידי, במקביל אין הוא יכול ליצור קשר עם הלקוח ברמה שוטפת ולעדכנו בדבר מגמה בשוק ההון.
דינאמיות - בעתות משבר או בשוק המגלם הזדמנות, ביצוע פעולות הינו בעייתי בשל חוסר זמינותו של היועץ ועל כן יכול הלקוח לבצע את הפעולה באופן אישי אך לא לכל הנ"ל זמין וקל לביצוע.
עלויות - ניהול תיק בבנק טומן בחובו עלויות גבוהות ללא תמורה, עלויות "דמי משמרת" גבוהות מהנהוג, עמלות "קניה/מכירה" גבוהות, עמלות מינימום גבוהות.
חוסר הבנה - הלקוח אשר נעזר בשירותיו של היועץ אינו מבין משמעות הפעולה אותה מציע לו היועץ לעשות, לכן המשמעות של "ייעוץ" אינו רלבנטי.
ניהול מנוהל - כפי שציינו, יועצי ההשקעות צריכים לחלק את זמנם למאות ולעיתים אלפי לקוחות, באם יציעו באופן ספציפי עבור כל לקוח לקנות אגרת חוב של חברה מסויימת או מניה מסויימת יצטרכו לעבוד ימים כלילות. במציאות, יועצי ההשקעות נוטים לייעץ על רכישת קרן נאמנות או תעודת סל שהינם מכשירים מנוהלים, בכך הם מעבירים את האחריות ומפחיתים את עבודתם, מנגד לטענתם השיקול היה פיזור הסיכון. מדובר בבעיה מהותית, שכן הלקוח אינו מבין כי ניהול באמצעות קרנות נאמנות, דיי דומה לניהול באמצעות מנהל השקעות. בקרנות נאמנות קיימים דמי ניהול למנהל הקרן אשר לרוב גבוהים יותר מדמי הניהול למנהל ההשקעות, כמו כן אין לשכוח את דמי המשמרות שיהיו גבוהים יותר עבור הבנק. במקביל חסרון נוסף בקרנות אלו הוא גודלם, חוסר הדינאמיות וחוסר ההתאמה למשקיע.
ניגוד עניינים - יועצי ההשקעות מייעצים על קרנות נאמנות בשל הרווחיות שלהן לבנק, למעשה הבנק מקבל עמלת הפצה ישירות מן הקרן בגין כל קרן נאמנות אשר משווקת באמצעותו.